Skip to Content
Philippe Herreweghe wint Ultima voor Algemene Culturele Verdienste

Philippe Herreweghe wint Ultima voor Algemene Culturele Verdienste

Brussel, 12 mei 2021 – Philippe Herreweghe ontvangt op 18 mei de Ultima voor Algemene Culture Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap. Die wordt overhandigd tijdens een digitale awardshow vanuit de Landcommanderij Alden Biesen, in aanwezigheid van minister van Cultuur Jan Jambon.

De Vlaamse overheid reikt jaarlijks 12 Ultimas uit in evenveel categorieën, als blijk van erkenning voor de socio-culturele sector. De laureaten worden voorgedragen door een jury van deskundigen. De Ultima voor Algemene Culturele Verdienste bekroont een integrale carrière en gaat gepaard met een geldprijs van 20.000 euro.

Hulde aan zelfverklaarde ‘hovenier’ in de tuin van de muziekgeschiedenis

Philippe Herreweghe (°1947), vaak in één naam genoemd met zijn grootste verwezenlijking Collegium Vocale Gent, wordt door de jury geroemd voor het uitbouwen van het kamerkoor tot een wereldbekend klassiek merk. Collegium Vocale Gent – dat in 2020 zijn 50ste verjaardag vierde - is een instituut met mondiale faam. Ook met de Toscaanse spin-off Collegium Vocale Crete Senesi gooide Herreweghe hoge ogen, net zoals met zijn werk als dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra (toen het nog deFilharmonie heette) en het Franse Orchestre des Champs-Elysées.

Hij is één van de grootste kenners van Johann Sebastian Bach ter wereld. Toch nam hij ook werk uit andere periodes en stromingen op in zijn oeuvre, dat evenwel steeds toegankelijk bleef.

Uit het juryrapport:

“Herreweghe koos altijd voor de op papier minder toegankelijke componisten; de genres waarin niemand brood zag; het complexe samenspel; de authentieke materialen van weleer. Toch is net hij erin geslaagd om een breder publiek aan te boren zonder compromissen te sluiten of een internationaal kennerspubliek van zich te vervreemden.”

Ook wijst de jury op zijn notoire bescheidenheid, contrasterend met zijn indrukwekkende palmares. De Gentenaar omschrijft zichzelf als een ‘hovenier’ die “de immense tuin van de muziekgeschiedenis helpt onderhouden”. Door kansen te geven aan jong en aanstormend talent garandeert hij een blijvende bloei voor die spreekwoordelijke tuin.

Philippe Herreweghe. Copyright: Charlie De Keersmaecker
Philippe Herreweghe. Copyright: Charlie De Keersmaecker

 

Digitale awardshow op 18 mei

De Ultimas 2020 worden uitgereikt tijdens een digitale awardshow op dinsdag 18 mei, vanaf 19u gestreamd op VRT NU en uitgezonden op Radio 1.

U kan deze uitreiking simpelweg via de stream of de radio volgen. Inschrijving op voorhand is niet nodig.

Indien u een gesprek wenst met Philippe Herreweghe, kan u contact opnemen met Clara Vanmuysen van Talking Birds Public Relations.


Gelieve het embargo tot woensdag 12 mei 2.00 uur te respecteren.

De laureaten in de andere categorieën worden (eveneens onder embargo) bekendgemaakt op 10 mei.

Wanneer u de portretfoto van Philippe Herreweghe in bijlage wenst te gebruiken, dient u het copyright van fotograaf Charlie De Keersmaecker te vermelden.

De motivatietekst van de jury alsook een bio van de laureaat kan u hieronder vinden.

Bio_Ultimas2020_Philippe Herreweghe.pdf 105 KB Motivatie jury_Ultimas2020_Algemene Culturele Verdienste Philippe Herreweghe.pdf 111 KB
Clara Vanmuysen Contact voor de pers, Talking Birds PR

 

Over Ultimas

De Ultimas zijn de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. Ze worden sinds 2003 jaarlijks uitgereikt aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen door de Vlaamse minister van Cultuur. De overheid geeft met de Ultimas blijk van erkenning voor het culturele belang van het werk van de laureaten. Bovendien zijn de cultuurprijzen stimuli voor de verschillende cultuurdisciplines en verhogen ze het culturele bewustzijn.

Elk jaar worden er twaalf verschillende Ultimas uitgereikt. Naast de award ontvangt elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. De uitzondering hierop is de Vlaamse Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Deze prijs van 20.000 euro bekroont een integrale carrière.

Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt de laureaten voor aan de Vlaamse minister van Cultuur.

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Gemeenschap staat in voor de organisatie van de Ultimas.


Ultimas
Departement Cultuur, Jeugd en Media
Arenberggebouw
Arenbergstraat 9
1000 Brussel