Skip to Content

Thomas Vanderveken en Sofie Lemaire presenteren uitreiking Ultimas 2020 vanuit Landcommanderij Alden Biesen

Twaalf cultuurprijzen van Vlaamse Gemeenschap dit jaar uitgereikt op 18 mei tijdens online awardshow op VRT NU

Brussel, 14 april 2021 – De Vlaamse overheid reikt jaarlijks de Ultimas uit en geeft zo erkenning aan de socio-culturele sector. Dit jaar verloopt de uitreiking van de cultuurprijzen volledig digitaal, vanop de binnenkoer van de Landcommanderij Alden Biesen. De awardshow wordt op dinsdag 18 mei vanaf 19 uur gestreamd op VRT NU en uitgezonden op Radio 1. Thomas Vanderveken en Sofie Lemaire zijn de hosts, Brihang en Charlotte Adigéry zorgen voor de muziek. Het aftellen naar de awardceremonie is alvast begonnen op sociale media, met de #UltimasChallenge waarin iedereen met een zelfgemaakt kunstwerk een ode kan brengen aan een inspiratiebron uit de Vlaamse kunst & cultuur. 

Sinds 2003 reikt de Vlaamse overheid jaarlijks de Vlaamse cultuurprijzen uit aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Ook dit jaar worden 12 prijzen in evenveel categorieën aan laureaten, gekozen door een jury van deskundigen, overhandigd.

De categorieën van de Ultimas 2020 zijn: Algemene Culturele Verdienste, Amateurkunsten, Architectuur, Beeldende Kunst, Circus, Cultureel Ondernemerschap, Film, Immaterieel Cultureel Erfgoed, Letteren, Muziek, Podiumkunsten en Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk.

Naast de award – een beeld van kunstenaar Stefaan Dheedene - ontvangt elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. De uitzondering hierop is de Vlaamse Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Deze prijs van 20.000 euro bekroont een integrale carrière.

Op dinsdag 18 mei weten we wie een Ultima 2020 mee naar huis krijgt.

Digitale awardshow

Dit jaar is gekozen voor een digitale editie van de awardshow, zonder publiek, maar vanaf 19 uur te volgen via streaming op VRT NU en te beluisteren op Radio 1. Het decor is alvast uniek: de binnenplaats van de historische Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot een outdoor tv-studio. In deze setting zullen Brihang en Charlotte Adigéry zorgen voor de muzikale intermezzo’s.

#UltimasChallenge

Om de reikwijdte van de Ultimas te verbreden en de verdiensten van de cultuursector bij een breed en jong publiek onder de aandacht te brengen, werd ook een socialemediacampagne gelanceerd. Iedereen die creatief aan de slag wil gaan met de #UltimasChallenge kan zelf een kunstwerk maken geïnspireerd door iets uit de Vlaamse cultuur: een film, muziek, boek, schilderij, beeldhouwwerk, gebouw, gedicht, theater- of dansvoorstelling…

Zo brengt iedere deelnemer op zijn of haar manier een ode aan een ‘cultuurmonument’. De resultaten van de challenge zijn terug te vinden op de Instagramaccount @ultimas_vlaanderen of via de #UltimasChallenge.

Regisseur en Art Director Katrien Vanderlinden, illustrator Jasper Van Gestel, influencer Elfi De Bruyn en heel wat andere creatievelingen tonen op Instagram alvast het resultaat van hun deelname aan de uitdaging.

Regisseur en Art Director Katrien Vanderlinden haalde haar inspiratie bij het Lam Gods. Zij maakte ook een toffe tutorial-video op Instagram voor de #UltimasChallenge.

 

De inzendingen van Elisa Guarraci (geïnspireerd op  Searching For Utopia van Jan Fabre), Jasper Van Gestel (een tribuut aan Zwangere Guy), Ellen Verboven (een ode aan Jommeke) en Dieter De Schutter (gebaseerd op een gravure uit het Museum Plantin-Moretus).

 

Story image

Corneel van der Vaart creëerde een eerbetoon aan F.C. De Kampioenen op drums.

 

 

Clara Vanmuysen Contact voor de pers, Talking Birds PR

 

Over Ultimas

De Ultimas zijn de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. Ze worden sinds 2003 jaarlijks uitgereikt aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen door de Vlaamse minister van Cultuur. De overheid geeft met de Ultimas blijk van erkenning voor het culturele belang van het werk van de laureaten. Bovendien zijn de cultuurprijzen stimuli voor de verschillende cultuurdisciplines en verhogen ze het culturele bewustzijn.

Elk jaar worden er twaalf verschillende Ultimas uitgereikt. Naast de award ontvangt elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. De uitzondering hierop is de Vlaamse Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Deze prijs van 20.000 euro bekroont een integrale carrière.

Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt de laureaten voor aan de Vlaamse minister van Cultuur.

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Gemeenschap staat in voor de organisatie van de Ultimas.


Ultimas
Departement Cultuur, Jeugd en Media
Arenberggebouw
Arenbergstraat 9
1000 Brussel