Skip to Content
Vlamingen tonen hun zelfgemaakte kunst voor #UltimasChallenge op Instagram

Vlamingen tonen hun zelfgemaakte kunst voor #UltimasChallenge op Instagram

Socialemediacampagne maakt Vlamingen warm voor uitreiking cultuurprijzen Ultimas 2020

Brussel, 23 april 2021 – Sinds anderhalve week brengen heel wat Vlamingen op hun Instagramprofiel via zelfgemaakte kunstwerken een ode aan bijzondere Vlaamse kunstenaars, muzikanten, schrijvers, dichters etc. De #UltimasChallenge is een creatieve uitdaging in aanloop naar de gelijknamige Vlaamse cultuurprijzen.

De #UltimasChallenge daagt creatievelingen uit om zelf een kunstwerk te maken geïnspireerd op de Vlaamse cultuur. Momenteel staat de teller op een zeventigtal ingezonden kunstwerken, maar de challenge loopt nog tot en met zondag 25 april.

De opdracht is simpel: maak met wat je in huis hebt een kunstwerk, geïnspireerd door een bijzondere Vlaamse schilder, dichter, beeldhouwer, architect, muzikant, modeontwerper, illustrator etc., plaats deze ‘ode’ onder de hashtag #UltimasChallenge op je Instagramprofiel en tag de account @ultimas_vlaanderen.

Er werden al heel wat bijzondere werken gemaakt, geïnspireerd op klassieke grootheden als Roger Raveel, Jan Fabre, de gebroeders Van Eyck en Paul van Ostaijen. Ook de populaire cultuur en hedendaagse artiesten zoals Zwangere Guy, dEUS, Michaël R. Roskam, Bart Herman en F.C. De Kampioenen dienden als inspiratie.

  • Jimmy Malfait herwerkte het ‘Vers 4’ van Paul van Ostaijen tot een hiphopnummer.
  • Katrien Vanderlinden maakte een ludieke versie van het Lam Gods met gedroogde pasta.
  • Corneel van der Vaart bracht een ode aan F.C. De Kampioenen op drums.
  • Elisa Guarraci inspireerde zich op ‘Searching for Utopia’ van Jan Fabre voor de schildpad die ze met haar dochtertje uit plasticafval knutselde.
  • Joke Devliegher schilderde een ode aan de Vlaamse zanger Bart Herman.
  • Hilde Vanhees bracht een eerbetoon aan regisseur Michaël Roskams ‘Rundskop’ met acrylverf.
  • Jasper Van Gestel zette een tribuut aan Zwangere Guy op doek.
  • Marianne Lenaerts raakte samen met haar twee dochters geïnspireerd door ‘Disappointed in the Sun’van dEUS.
  • Klaartje Busselot verwerkte 6 culturele referenties (o.a. Dries Van Noten en de film Hector) in één kleurrijke digitale illustratie.

De challenge wordt georganiseerd in het kader van de Ultimas, de cultuurprijzen van de Vlaamse overheid. Die worden overhandigd tijdens een digitale awardshow op 18 mei om 19 uur, te volgen via streaming op VRT NU en te beluisteren op Radio 1. Vanop de binnenplaats van de historische Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen worden 12 prijzen in evenveel categorieën uitgereikt aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen.

De knapste inzendingen van de #UltimasChallenge krijgen een plaatsje in het decor van de awardshow en zullen dus door heel Vlaanderen bewonderd kunnen worden. Daarnaast maken de deelnemers ook kans op een verblijf van twee nachten in Martin’s Rentmeesterij, een abonnement op Knack of een Museumpas.

Alle praktische informatie is terug te vinden op de Instagramaccount @ultimas_vlaanderen. Alle inzendingen zijn zichtbaar via de #Ultimaschallenge. De challenge eindigt op zondagavond 25 april. Het loont dus zeker nog de moeite om dit weekend creatief aan de slag te gaan.

 

Clara Vanmuysen Contact voor de pers, Talking Birds PR

 

 

Over Ultimas

De Ultimas zijn de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. Ze worden sinds 2003 jaarlijks uitgereikt aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen door de Vlaamse minister van Cultuur. De overheid geeft met de Ultimas blijk van erkenning voor het culturele belang van het werk van de laureaten. Bovendien zijn de cultuurprijzen stimuli voor de verschillende cultuurdisciplines en verhogen ze het culturele bewustzijn.

Elk jaar worden er twaalf verschillende Ultimas uitgereikt. Naast de award ontvangt elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. De uitzondering hierop is de Vlaamse Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Deze prijs van 20.000 euro bekroont een integrale carrière.

Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt de laureaten voor aan de Vlaamse minister van Cultuur.

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Gemeenschap staat in voor de organisatie van de Ultimas.


Ultimas
Departement Cultuur, Jeugd en Media
Arenberggebouw
Arenbergstraat 9
1000 Brussel